Pris på god tolkning

Pris på god tolkning

Hvorfor er god tolkning og oversættelse egentligt ret dyrt?

 

Som udefrakommende tilskuer er man tilbøjelig til at antage, at tolkning og oversættelse er noget tolken bare kan, som vi andre kan cykle.

 

Bag en god tolk og oversætter ligger typisk mange års sproglæring, ofte mere end ét studie, udlandsophold, løbende vedligeholdelse af de sproglige, tolke- og oversætterfærdigheder, indkøb, oplæring i og vedligeholdelse af brug af oversætterteknologi, faglitteratur og hardware.

 

En tolk der ikke bruges og vedligeholder sin viden begynder at ”ruste”, lige som en bil. Bag én times tolkning eller oversættelse ligger der en masse investeret tid, som er en forudsætning for at kunne udøve faget. Det afspejler sig til dels i prisniveauet. Det er dog de færreste tolke der bliver rige.

 

Hos de smalle sprogkombinationer er det særligt svært at leve af at være tolk og oversætter. Derfor er denne funktion ofte kombineret med et andet hovederhverv.

 

Det man får, når man hyrer en god tolk og oversætter er mere end en maskine oversættelse. Den reelle værdi ligger typisk i kategorien retssikkerhed, undgåelse af dyre brølere ved forhandlinger osv. På mange måder minder servicen om forsikringer. Det er noget vi køber for at undgå seriøse problemer. Andre vil sammenligne brug af tolke og oversættere med anvendelse af sikkerhedssele i bilen. Bilen kan godt køre uden at vi bruger sele, men selv ved mindre uheld er der en verden til forskel, alt efter om vi har brugt sele, eller ej. Selve selens pris er da underordnet.

 

Læs også artiklerne Konkurrence og pris og Om dokumentsikkerhed

 

Værd at vide

Slovensk ordbog

Hidtil findes der i papirform kun en parlør, som kan købes her.

Online ordbogen er ikke fejlfri. Til gengæld viser den eksempler på brug af udtrykket.

 

Om slovenske vine

Slovenien producerer også udmærkede vine. Det er dog lidt synd at vi dansker næsten ikke kender til vinlandet Slovenien. Læs mere…

 

Køb af slovenske vine

Link

 

Slovenske specialiteter

Hver region sit køkken. Slovenien er et lille land, men gaber over store regionale forskelle i både landskab og madkultur. Læs mere…

 

Slovensk-Dansk Venskabsforening

I Ljubljana finder du en forening som indeholder elementer af en venskabsforening og af en social klub. Link

 

Nyttige links