Ferie i Slovenien

Ferie i Slovenien

 

 

Slovenien i Europa

Slovenien er et lille land med få kilometers kyst. Alligevel er det et besøg værd. Landet byder på et yderst varieret landskab.

 

I den nordlige og vestlige del dominerer alperne som rager over 2800 meter op i luften. Her er det masser af skov og ret uberørt natur.

 

I det nordøstlige hjørne minder landskabet om Danmark, fladt som en pandekage. Her er der meget landbrug og vinproduktion og få mennesker. Kulturen bærer præg af nærheden til Ungarn.

 

Slovenske vinmarker

I overgangen mellem alper og den Panoniske slette ligger den slovenske del af Steiermark, som slovenerne kalder Štajerska. Storbyen Maribor er bestemt et besøg værd. De omkringliggende bakker smykkes af vinproduktion.

 

I den vestlige del af landet, op ad den italienske grænse er både landskabet og klimaet helt anderledes. I den nordlige del dominerer bjerge og floden Soča og længere sydpå vinproduktion i et kuperet terræn med dejligt klima. Arkitekturen, maden og kulturen kan ikke skjule påvirkningen af nabolandet Italien.

Ny slovensk motorvej

Selve kyststrækningen ved det Adriatiske hav er præget af turisme. Prisniveauet er højt og gæsterne på de fine hoteller kunne lige så godt have valgt Nice.

 

Om vinteren kan man i alperne og på Pohorje ved Maribor stå på ski. Skisport er en nationalsport, så man er ikke alene om pisterne.

 

Hvordan oplever man bedst Slovenien som turist?

Piran - Sloveniens kyst

Mit personlige forslag ville være at køre dertil, eller flyve til Ljubljana og leje en bil. Man kommer hurtigt rundt i landet på de nye og fine motorveje. Offentlig transport findes, men kan ikke sammenlignes med vores forhold, så det er nok ikke tilfældigt, at slovenerne har flere biler per indbygger end Danmark.

Vil du have et mere grundigt indtryk af landet, så overvej at køre rund i bil og overnatte på små kroer og kom i kontakt med de lokale. Det er her man møder den slovenske sjæl og den varierede gastronomi. Befolkningen er åben og fortæller gerne om deres kultur, seværdigheder og kultur. Gerne over et glas lokal vin.

Slovensk landidyl

I disse dage kan man selv downloade rejsebrochurer og finde overnatningsmuligheder.

 

Værd at vide:

•Det kræver en vignette at køre på slovenske motorveje og motortrafikveje. Der er kontrol og straffene høje, så glem det ikke.

•Læs bogen om Slovenien før du rejser, så får du mere ud af din ferie.

•Der er åbne Schengen grænser til Italien, Østrig og Ungarn, men ikke Kroatien. Her kan der være kø.

•Man betaler med euro og Visa/MasterCard. Det er dog ikke alle små forretninger og værtshuse der tager imod kort.

•De fleste slovenere taler engelsk, nogle også tysk eller italiensk.

 

Værd at vide

Slovensk krystalglas

Elegant traditionel, skandinavisk eller en kombination af begge, i topkvalitet. Link

 

Slovenske specialiteter

Link

 

Køb af slovenske madvarer

Link

 

Om slovenske vine

Slovenien producerer også udmærkede vine. Det er dog lidt synd at vi dansker næsten ikke kender til vinlandet Slovenien. Læs mere…

 

Køb af slovenske vine

Link

 

Slovensk-Dansk Venskabsforening

I Ljubljana finder du en forening som indeholder elementer af en venskabsforening og af en social klub. Link

 

Nyttige links