Sloveniens tabte mulighed

Sloveniens tabte mulighed

 

 

En hvad-nu-hvis overvejelse om reformation, korruption og arbejdsmoral.

 

Sloveniens bristede drømme

Få år tilbage fejrede man i Slovenien forfatteren af den første bog på slovensk Primož Trubars 500 fødselsdag. Han var præst. Men ikke hvilken som helst slags præst. Han var protestantisk præst. Nu vil de fleste nok undre sig. Slovenien er dog ærkekatolsk. Ja, det er det nu, og det var det før reformationens udbredelse.

En del af den protestantiske bevægelses krav var, at biblen skal være tilgængelig på befolkningens sprog, ikke latinsk, son kun få procent af befolkningen forstod. Da de fleste heller ikke kunne læse og skrive, var der behov for et pædagogisk hjælpemiddel til at lære at læse og skrive. Det blev til landets første bog på slovensk. I det 16. århundrede var der ikke undervisningspligt. Det var kun de riges sønner og præster som havde adgang til viden.

 

Den gang var de områder som i dag kaldes Slovenien en del af det Østrigske kejserrige. Det var katolsk, konservativt og det officielle sprog var tysk, ikke slovensk. At flertallet, det vil sige dem udenfor de få større byer talte slovensk i mange dialekter, det interesserede herrerne i Wien ikke. På det tidspunkt kom reformationen, det vil sige den protestantiske bevægelse fra udlandet og blev godt modtaget. Det var som en frisk brise.

 

Da magthaverne ikke ville høre om den slags, måtte slovenske lærte søge støtte og arbejdsro hos tyske protestantiske fyrster. Her blev biblen oversat til slovensk af Jurij Dalmatin og Sloveniens første bog skrevet og udgivet af Trubar. Som i Sovjetunionen, kontrolledere allerede dengang den østrigske centralmagt de få trykfaciliteter området rådede over. Faldt indholdet ikke i magthavernes smag, blev oplaget bare destrueret. En effektiv måde at kontrollere hvad folk må vide og tænke. Lige indtil nogle tyske fyrster ikke bare tolererede, men også økonomisk støttede udgivelser som ikke var mulige i de habsburgske områder. Det er lidt som om at den første danske trykte bog skulle komme fra England og smugles ind i landet. I dag utænkeligt.

 

Trods en del komplikationer fik den protestantiske bevægelse i Slovenien stigende og signifikant tilslutning. Det lykkedes dog Habsburgerne at starte og vinde en modreformation, så Slovenien atter blev katolsk. Samme skete i Ungarn. Uden denne til tider voldelige og menneskefjendtlige kampagne ville Slovenien i dag formentligt været overvejende protestantisk.

 

Der findes en del veldokumenterede sociologiske studier der peger på, at de lande som blev protestantiske typisk blev mere velhavende og mindre korrupte. Man finder også en vis korrelation mellem arbejdsmoral og korruption og placering. Jo længere sydpå, desto lavere arbejdsmoral og desto højere korruption. Det vil derfor være overdrævet ud fra én faktor, tro, at konkludere, at hvis modreformationen ikke var gennemført, ville slovenerne helt have sluppet for den nuværende korruptionssump. Ægteskabet med de andre sydslaviske nationer 1918-1991 har sikkert efterladt sine spor. Den jugoslaviske kommunisme 1945-1989 ligeledes.

Sloveniens parlament

Det er dog alligevel påfaldende, at Slovenien hylder sin store søn Trubar for derefter at løbe hen i den korrupte katolske kirkes favn, som står for alt det Trubar modarbejdede. Også nationale identiteter kan have en tendens til skizofreni.

__________

Øverst: regulær slovensk 1 euro mønt

Nederst: slovensk jubilæumsmønt 2 euro

 

 

 

 

Værd at vide

Slovensk krystalglas

Elegant traditionel, skandinavisk eller en kombination af begge, i topkvalitet. Link

 

Slovenske specialiteter

Link

 

Køb af slovenske madvarer

Link

 

Om slovenske vine

Slovenien producerer også udmærkede vine. Det er dog lidt synd at vi dansker næsten ikke kender til vinlandet Slovenien. Læs mere…

 

Køb af slovenske vine

Link

 

Slovensk-Dansk Venskabsforening

I Ljubljana finder du en forening som indeholder elementer af en venskabsforening og af en social klub. Link

 

Nyttige links