Vingrotter - Repnice

Vingrotter (Repnice) - modning af vin under jorden

Menneskeskabte grotter med vin

På det slovenske statslige TVs hjemmeside kan man se et videoklip (med slovensk tale) og 89 billeder af underjordiske vinkældre ved landsbyen Bizeljsko ved den slovensk-kroatiske grænse.

Før i tiden blev disse kældre anlagt som forrådskamre. Det var mest majroer (repa) de opbevarede i dem. Deraf også det lokale navn for disse menneskeskabte grotter, udtales ”repnitsa”. Det kuperede område består af sandsten og kan derfor forholdsvis nemt bearbejdes med en hakke. Efter anden verdenskrig tabte disse kældre den praktiske betydning og blev ikke længere vedligeholdt. Mange er styrtet sammen.

I perioden hvor slovenerne løsrev sig fra resten af Jugoslavien, ændrede den generelle holdning til vinproduktion sig også. Man gik væk fra masseproduktion i lav kvalitet, eller egenproduktion. Da opdagede man, at disse kældre med ret konstant lav temperatur og 90 % fugtighed var ideelle til opbevaring og modning af kvalitetsvine, som man nu satsede på. Nogle snu bønder og vinavler har opdaget, at landturisme, vinsmagning og grotter er en god kombination. Det kaldes i dag oplevelsesturisme. Det der tidligere var en økonomisk ulempe; landligt, underudviklet område, ingen motorveje, ingen industri, simpel landlig arkitektur, er i dag grundlaget for en ny erhvervssektor. Man har længst opdaget at masseturisme ikke er sagen. Den slider på landskabet, tiltrækker de forkerte folk der ikke efterlader mange penge og det forudsætter sengeborge, billige hotelsiloer. I stedet for den slags er man flere steder i Slovenien, uden reel statslig koordination eller støtte, af egen kraft begyndt at satse på en mere skånsom turisme som muliggør at små landlige områder med smuk natur overlever. Fortidens pestilens er ved at blive til en velsignelse.

http://www.rtvslo.si/tureavanture/podobe-slovenije/nekoc-so-v-repnicah-shranjevali-repo-danes-kakovostna-vina/327634

I det vestlige hjørne af Slovenien, lige ved den italienske grænse, opbevarer vinbønderne også deres vin under jorden. Her er det dog hulrum som naturen har skabt der bruges til formålet. I karst landskabet, hvor klipperne opløses af en anelse syrligt regnvand, er underjorden fuld af hulrum, store som små. Hele floder har boret sig igennem klipperne og forløber underjordisk. Andre steder er der skabt flotte drypstenshuler.

 

For at se billederne i stort format, klik på et af de 3 billeder. Der er 30 billeder i hver samling.

Værd at vide

Om slovenske vine

 

Berlingske

Slovenien er Østeuropas nye vinstjerne. Som land er Slovenien ukendt, men vinene er så fyldt med kvalitet og personlighed, at de sagtens kan konkurrere med de vesteuropæiske. Mere...

 

Artikel af Lotte Schou

Link

 

Om Slovensk vinproduktion på Wikipedia

Link

 

Artikel i svenske Metro

Link

 

Køb af slovenske vine

Link

 

Slovenske specialiteter

Hver region sit køkken. Slovenien er et lille land, men gaber over store regionale forskelle i både landskab og madkultur. Læs mere…

 

Slovensk krystalglas

Elegant traditionel, skandinavisk eller en kombination af begge, i topkvalitet. Link

 

Nyttige links